„Recykling” jedzenia

Jak już coś Susta ugotuje to wystarczyłoby na kilka dni. Ostatnio (chroniczny brak czasu) tradycją stało się gotowanie makaronu na zmianę z ryżem. Tradycyjny zestaw – zupa z ryżem lub zupa z makaronem na przemian z makaronem albo ryżem z sosem (polecany z suszonych pomidorów, oliwek i orzechów włoskich) nie zaspokajają kulinarnych aspiracji Susty. Dodatkowo nie chce wyrzucać resztek jedzenia zdając sobie sprawę jak wiele osób w Polsce i na świecie cierpi z powodu braku pożywienia. Na szczęście jej ostatnie próby „zagospodarowania” makaronu i ryżu zakończyły się pełnym sukcesem. W ramach recyklingu jedzenia Susta serwuje np. sałatkę z makaronem i paprykarza wegańskiego (w wersji na szybko).

Do zrobienia sałatki potrzeba średniej wielkości cebuli, którą należy zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju, szklankę ugotowanej soczewicy lub ciecierzycy, którą warto podsmażyć z cebulą, czosnek, pieprz, sól do smaku oraz makaron, jaki został Wam z wcześniejszego dnia czy dzisiejszego obiadu. Mieszamy wszystkie składniki i zjadamy.

Szybka wersja paprykarza oznacza, że smażycie jedną cebulę, trzy papryki czerwone, trzy pomidory na oliwie z oliwek lub oleju. Do ryżu dosypujecie pół lub całą puszkę kukurydzy i zblendowaną zawartość patelni. Doprawcie do smaku i gotowe.

Tak jak obiecała Susta: dania przygotowuje się bardzo szybko.

zdjecie2


Tagi: ,